Booknews

2+1 συλλογές με υπέροχα κλασικά διηγήματα!

κλασικά διηγήματα

Είναι εξαιρετικά πιθανό ο καθένας και η καθεμιά από εμάς να έχει έλθει σε επαφή με την επονομαζόμενη ”κλασική” ελληνική λογοτεχνία κάποια στιγμή στη ζωή του. Είτε ανοίγοντας κάποιος βιβλίο στα μαθητικά θρανία, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε εξαιτίας αναγνωστικού γούστου, όλοι έχουμε διαβάσει κάποιο από τα γραπτά συγγραφέων από την εποχή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ως εκείνη του Γιώργου Θεοτοκά! Ο λόγος για αυτό δεν είναι κάποια στείρα ανακύκλωση μιας παλαιάς λογοτεχνικής παράδοσης χωρίς νόημα στο παρόν απεναντίας, τα έργα των λογοτεχνών εκείνης της περιόδου σφύζουν από ζωντάνια, από μαγευτικές και λεπτομερείς περιγραφές, από πρωτοπόρες εμβαθύνσεις επάνω στον Άνθρωπο και το περιβάλλον του, ανθρώπινο και μη! Έχοντας στο νου την αμάραντη αξία των αριστουργημάτων της νεοελληνικής πεζογραφίας, οι Εκδόσεις Πηγή σας παρουσιάζουν 2+1 συλλογές με μοναδικής αξίας κλασικά διηγήματα και αφηγήματα, τα οποία εντάσσονται επάνω σε τρεις θεματολογικούς άξονες με βάση μεγάλες στιγμές επάνω στο χρονολόγιο του έτους!

Και οι τρεις συλλογές συνοδεύονται, επιπρόσθετα, από CD με αφηγήσεις των έργων που παρατίθενται, προκειμένου να έλθουμε πιο κοντά στην άρση του αποκλεισμού των ατόμων που αδυνατούν να προσεγγίσουν την έντυπη μορφή.

 

Ανθολογία Πασχαλινού Διηγήματος
Ανθολογία Πασχαλινού Διηγήματος

Δημήτρης Φιλελές – Ανθολογία Πασχαλινού Διηγήματος – Εκδόσεις Πηγή

 

Η ελληνική διηγηματογραφία της Γενιάς του 1880 αποτελεί τις ρίζες της λογοτεχνικής μας παιδείας. Οι μεγάλοι συγγραφείς, ο Παπαδιαμάντης, ο Παλαμάς, ο Καρκαβίτσας και άλλοι, δίνουν το αφηγηματικό έναυσμα της ελληνικής πραγματικότητας στο αστικό τοπίο και στη ζωή της υπαίθρου. Με εικόνες ρεαλιστικές, χαρακτήρες υπαρκτούς και διαλόγους ζωηρούς θεμελιώνουν την παλαιότερη γραπτή μας παράδοση, συγκινούν το αναγνωστικό κοινό και θέτουν τη βάση, που πάνω της δομείται η μεταγενέστερη λογοτεχνική δημιουργία.

Τα κλασικά διηγήματα της παρούσας συλλογής διακρίνονται για τη διαχρονική θεματολογία, τη δυναμική εκφορά λόγου, την αριστοτεχνική πλοκή, την πληθώρα κοινωνιολογικών και ψυχογραφικών αναφορών, λαογραφικών στοιχείων και λεκτικών ιδιωματισμών, που δίνουν το στίγμα των ανθρώπινων σχέσεων και το μέτρο της εξέλιξης στον τόπο και τον χρόνο. Λαμβάνοντας χώρα στην χρονική περίοδο του Πάσχα, τα διηγήματα απευθύνονται τόσο σε νεότερους αναγνώστες όσο και σε αναγνώστες μεγαλύτερης ηλικίας με νοσταλγική διάθεση. Οι διηγήσεις που παρατίθενται έχουν μεταγραφεί στη νεοελληνική γλώσσα, με σεβασμό στο ύφος του πρωτογενούς υλικού, και συνοδεύονται από σχολιασμό του έμπειρου εκπαιδευτικού και διακεκριμένου συγγραφέα Δημήτρη Φιλελέ.

 

Ιστορικά Αφηγήματα του 1821
Ιστορικά Αφηγήματα 1821

Δημήτρης Φιλελές – Ιστορικά Αφηγήματα του 1821 – Εκδόσεις Πηγή

 

Τρεις κορυφαίοι Έλληνες λογοτέχνες, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Δημήτριος Βικέλας και ο Κωνσταντίνος Ράδος, με τη δύναμη της πένας τους μας μεταφέρουν στην εποχή που οι ραγιάδες δίνουν τον αγώνα για την απελευθέρωση από τα δεσμά της σκλαβιάς. Μας αφηγούνται με ρεαλισμό και γλαφυρότητα μια μάχη άνιση, που σαν σπίθα ξεκινά από τις πρώτες ομάδες αντίστασης και τις τοπικές εξεγέρσεις που πνίγονται στο αίμα, κορυφώνεται στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 με στιγμές απαράμιλλης γενναιότητας και θυσίες μαρτύρων στο βωμό της ελευθερίας, και ολοκληρώνεται με το κατόρθωμα της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους.

Ένοπλοι αγωνιστές και άμαχος πληθυσμός στροβιλίζονται αξεχώριστα στη δίνη του πολέμου, προσπαθούν να ισορροπήσουν ψυχικά και σωματικά μέσα στην πραγματικότητα της ωμής βίας, ενώ παράλληλα αναζητούν κοινωνική δικαιοσύνη. Βιώνουν το ρευστό και αβέβαιο παρόν και επιχειρούν να χτίσουν το σταθερό μέλλον, ορθώνουν το ανάστημά τους και τολμούν να οραματίζονται έναν καινούργιο, ασφαλή κόσμο προόδου γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.

Τρία κλασικά διηγήματα, τρεις συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και συνθήκες, σε διαφορετικούς τόπους, συνθέτουν σε αδρές γραμμές την εικόνα μιας κρίσιμης καμπής της ιστορίας μας, καταγράφοντας την αλήθεια και φωτίζοντας άγνωστες ή σκοτεινές πτυχές της μακράς πορείας που οδήγησε στην ανεξαρτησία μας.

 

Διηγήματα του Δωδεκαημέρου
Διηγήματα του Δωδεκαημέρου

Δημήτρης Φιλελές – Διηγήματα του Δωδεκαημέρου – Εκδόσεις Πηγή

 

Μπορεί η χρονική στιγμή του έτους κατά την οποία διαδραματίζονται οι ιστορίες της παραπάνω συλλογής να έχουν παρέλθει, αλλά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι οι μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων αποτελούν σημαντική πηγή αφηγηματικής έμπνευσης για τους κορυφαίους Έλληνες κλασικούς συγγραφείς. Μαζί με τον κορυφαίο της ηθογραφικής μας πεζογραφίας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, σε κοινή διηγηματική πορεία συμπλέουν ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ο Στέφανος Δάφνης, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Νίκος Καρβούνης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Εμμανουήλ Λυκούδης, ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο Παύλος Νιρβάνας, ο Αντώνης Τραυλαντώνης, ο Χρήστος Χρηστοβασίλης και πολλοί ακόμη λογοτέχνες.

Με αφορμή την κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι χριστιανικές γιορτές και τα κατά τόπους ήθη και έθιμα, χωρίς όμως να λησμονούν την καθημερινότητα των ανθρώπινων σχέσεων και των διαφορετικών χαρακτήρων, οι σπουδαίοι πεζογράφοι μεταφέρουν στο χαρτί άλλοτε την προσωπική τους μυθοπλασία και άλλοτε περιστατικά που είτε οι ίδιοι βίωσαν, είτε τους έχουν κοινοποιηθεί μέσα από προφορικές αφηγήσεις άλλων προσώπων. Τα γεγονότα διαδραματίζονται πότε στην ελληνική ύπαιθρο και πότε στο αστικό τοπίο των μεγάλων πόλεων, πότε σε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και πότε σε συνθήκες πολεμικών συγκρούσεων. Πάντοτε, όμως, τα 24 κλασικά διηγήματα της συλλογής, μεταγραμμένα στη νεοελληνική γλώσσα με σεβασμό στην πρώτη τους γραφή και με υποσημειώσεις όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες,  διακρίνονται για την αριστοτεχνική τους πλοκή, για την περιγραφική δεινότητα των εικόνων τους και για τη δυναμική σκιαγράφηση των ηρώων τους.

Είκοσι τέσσερα επιλεγμένα κλασικά διηγήματα, μεταγραμμένα στη νεοελληνική γλώσσα με σεβασμό στην πρώτη τους γραφή, με υποσημειώσεις όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες, με συνοδευτικό CD για τους αναγνώστες που αδυνατούν να προσεγγίσουν την έντυπη μορφή, προσφέρονται στο σύγχρονο αναγνωστικό κοινό ως έναυσμα γνωριμίας με τα μηνύματα που αναδύονται από τις ρίζες της ελληνικής λογοτεχνίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *