Συνεντεύξεις

Έρωτας, σαγήνη, μαγεία…

Νότια Αφρική-Jacaranda

Έρωτας, σαγήνη, μαγεία… Αυτά τα χαρακτηριστικά αντιπροσωπεύει η Νότιος Αφρική για την συγγραφέα της σπονδυλωτής ταξιδιωτικής συλλογής «Η Jacaranda ανθίζει πάντα την άνοιξη…» Χριστίνα Αντωνιάδου.

Σαράντα επτά ιστορίες της καθημερινότητας, της ιστορίας, της κουλτούρας, του πολιτισμού μιας χώρας ευλογημένης στο νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου, τη Νότια Αφρική. «Αγάπησα τη Νότια Αφρική έτσι όπως αγαπάς τον σύντροφο με τα ελαττώματά του» αναφέρει η Χριστίνα Αντωνιάδου, συγγραφέας του βιβλίου που θα σας ταξιδέψει στη γοητευτική πολυπολιτισμική χώρα με τις έντεκα επίσημες γλώσσες και τους ανθρώπους της να σχηματίζουν το «ουράνιο τόξο».

«Είναι μέσα Νοέμβρη και στη Νότια Αφρική κυριαρχεί παντού η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων» και εκεί, σε μια από τις μεγαλύτερες πλατείες του Γιοχάνεσμπουργκ (Joburg όπως αποκαλούν οι κάτοικοι την πόλη τους) – τη Νέλσον Μαντέλα- εκτός από το μπρούτζινο άγαλμα 6 μέτρων του σημαντικότερου άνδρα της χώρας, υψώνεται και ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

«Αλήθεια, γνωρίζετε ότι στις διεθνείς στατιστικές για πόλεις με υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, το Γιοχάνεσμπουργκ κατατάσσεται στην πεντηκοστή θέση;» ρωτάει η συγγραφέας τον Neville Telemachus με το ελληνικό επίθετο, στην ενότητα «Ένα χωνευτήρι πολιτισμών στη νοτιότερη άκρη της Αφρικής».

Σ’ αυτήν την πόλη λοιπόν, το Γιοχάνεσμπουργκ, σ’ αυτήν την χώρα, τη Νότια Αφρική του Νέλσον Μαντέλα (1918 – 2013) του μεγάλου αγωνιστή κατά του Απαρτχάιντ – του φυλετικού διαχωρισμού, μια πολιτική των Λευκών που καθόριζε και επέβαλλε τη διάκριση των ανθρώπινων ομάδων βάσει φυλετικών κριτηρίων σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική το 1948 και καταργήθηκε το 1994- έζησε τρία χρόνια (2013 – 2016) η Χριστίνα Αντωνιάδου.

Τρία χρόνια γεμάτα νέες και ενδιαφέρουσες εμπειρίες στην κατά τ’ άλλα «κανονική καθημερινότητα», τις οποίες και παρουσιάζει με χιούμορ και αυτοσαρκασμό στο βιβλίο της «Η Jacaranda ανθίζει πάντα την άνοιξη…».

Από τις καθημερινές ιστορίες μέχρι τη δεύτερη ενότητα «Νότια Αφρική για προχωρημένους». Αυτόνομα κείμενα που συνδέονται μεταξύ τους σας παζλ, έτσι ώστε στο τέλος να έχετε αποκομίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για αυτήν την χώρα με τους υπέροχους ανθρώπους της.

«Έτσι λοιπόν και εγώ αγάπησα τη Νότια Αφρική»

«Τα χρόνια στη Νότια Αφρική ήταν από τα πιο ευτυχισμένα της ζωής μου. Αγάπησα τη Νότια Αφρική με τις ομορφιές και τις παραξενιές της, με τους ανθρώπους της να φτιάχνουν ένα παζλ, το rainbow nation» διαβάζουμε λόγια της Χριστίνας Αντωνιάδου, στο οπισθόφυλλο του ταξιδιωτικού βιβλίου «Η Jacaranda ανθίζει πάντα την άνοιξη…».

Ο όρος «Ουράνιο τόξο» (rainbow nation) χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη Νότια Αφρική. Το 1994 – έτος κατάργησης του Απαρτχάιντ- ο αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu επινόησε τον όρο για να περιγράψει τη Νότια Αφρική της εποχής μετά την κατάργηση του Απαρτχάιντ και τη διεξαγωγή των πρώτων δημοκρατικών εκλογών, που απέκτησαν δικαίωμα ψήφου όλες οι πληθυσμιακές ομάδες – Λευκοί, Μαύροι (ή Μπαντού), Έγχρωμοι (Μιγάδες) και αργότερα Ασιάτες (απόγονοι των φτωχών εργατών της Ινδοκίνας).

«Όπως τα χρώματα του ουράνιου τόξου απλώνονται το ένα δίπλα στ’ άλλο σε μια παράλληλη αλληλουχία, χωρίς να αναμειγνύονται ή να συγκρούονται μεταξύ τους, έτσι και οι διάφορες αφρικανικές εθνοτικές ομάδες ζουν, τις περισσότερες φορές, η μια δίπλα στην άλλη, σε κοινωνίες παράλληλες» αναφέρει η συγγραφέας στην ενότητα «Επιχείρηση ‘Ουράνιο Τόξο’».

«Η Νότια Αφρική δεν είναι απλά ‘διαφορετική’ είναι έλξη, έρωτας, σαγήνη, μαγεία. Αυτοί που ξέρουν λένε ότι η Αφρική θέλει τον χρόνο της. Κι αλήθεια, έρχεται η στιγμή που γίνεται κομμάτι σου» προσθέτει η συγγραφέας.

Μήπως ήρθε η στιγμή να γίνει και δικό σας κομμάτι, απολαμβάνοντας νοητά ένα ταξίδι σ’ αυτή την χώρα που θυμίζει μικρογραφία του κόσμου μας, ένα μείγμα ανθρώπων και κουλτούρας που κατάφεραν να ζουν σήμερα αρμονικά με κοινούς στόχους; Καλή σας ανάγνωση!

Βιογραφικό

Η Χριστίνα Αντωνιάδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και εργάστηκε ως καθηγήτρια αλλά και ως υπεύθυνη για διάφορα projects στο Goethe-Institut της Θεσσαλονίκης και του Λονδίνου. Υπήρξε συγγραφέας πολλών βιβλίων για την εκµάθηση της γερµανικής γλώσσας. Έχει ζήσει στη Γερµανία, στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στη Νότια Αφρική και στη Δανία.

Η παρουσίαση του βιβλίου της «Η Jacaranda ανθίζει πάντα την άνοιξη…» γίνεται με χιούμορ και αυτοσαρκασμό μέσα από τα μάτια μιας ανίδεης, συχνά και αφελούς, Ευρωπαίας, με την οποία, μπορείτε εύκολα να ταυτιστείτε.

Όσο για το τι εστί «Jacaranda» και για το ποιόν μήνα ανθίζει, αξίζει να κάνετε λίγο υπομονή, διαβάζοντας τις 640 σελίδες του βιβλίου.

 

Δείτε το βιβλίο εδώ.

Γράφει η Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Πηγή GRTIMES.gr