Άρθρα - απόψεις

5+3 ιστορικά μυθιστορήματα με άρωμα…αρχαίας Ελλάδας

5+3 ιστορικά μυθιστορήματα με άρωμα... αρχαίας Ελλάδας

Οκτώ ιστορικά μυθιστορήματα με αφετηρία την αρχαία Ελλάδα που θα σας ταξιδέψουν

Τα ιστορικά μυθιστορήματα αποτελούν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον λογοτεχνικό είδος καθώς συνδυάζουν τα ακριβή ιστορικά στοιχεία με τη μυθοπλασία. Η σύνθεση της ιστορικής πραγματικότητας με την φαντασία υπόσχεται μια πλούσια εμπειρία ανάγνωσης που μπορεί να μας ταξιδέψει σε περιόδους μακρινές και πολύ γοητευτικές. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ιστορικά μυθιστορήματα που είναι εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα καθώς η πολυπλοκότητα των κοινωνικών δομών, οι σημαντικές πολιτικές εξελίξεις και η δυναμική της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της τότε εποχής προσφέρουν πλούσιο υπόβαθρο για την ιστορική μυθοπλασία. Μέσα από ζωντανές αφηγήσεις και ενσωματωμένα ιστορικά γεγονότα, προσφέρουν μια αναλυτική εικόνα των κοινωνικών, πολιτικών και προσωπικών παραγόντων που διαμόρφωσαν την εποχή, ενισχύοντας την κατανόηση και το ενδιαφέρον για τη ζωή και τις συνθήκες της αρχαίας Ελλάδας. Οι εκδόσεις Πηγή σας προτείνουν 5+3 ιστορικά μυθιστορήματα με φόντο την αρχαία Ελλάδα που είναι σίγουρο ότι θα σας καθηλώσουν, προσφέροντας σας γνώση μέσα από την έξαψη της φαντασίας.

Η κόρη του Σπαρτιάτη”

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που πραγματεύεται τη θέση της γυναίκας στην αρχαία Σπάρτη είναι η “ Κόρη του Σπαρτιάτη”. Γραμμένο από την πένα του ελληνοαμερικάνου Dan Truitt, αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα μας αποκαλύπτει πληροφορίες για τη ζωή των γυναικών στην αρχαία Σπάρτη μέσα από μια πανέμορφη ιστορία χειραφέτησης και αντίστασης. Με φόντο την επέλαση των Περσών στην Αθήνα και τη μάχη του Μαραθώνα, η ιστορία φυγής της Καλλιόπης από τη Σπάρτη αντικατοπτρίζει την αιώνια ανάγκη του ανθρώπου να αγωνίζεται για την προσωπική του ελευθερία. Το αγωνιστικό πνεύμα της πρωταγωνίστριας προσφέρει στον αναγνώστη αναπάντεχες ανατροπές αλλά και ιστορικές πληροφορίες που μέχρι τώρα δεν ήταν ευρέως γνωστές.

Ο αγγελιαφόρος των βασιλιάδων της Σπάρτης”

Παραμένοντας στην αρχαία Σπάρτη, δεν γίνεται να παραληφθεί το βιβλίο της Φεβρωνίας Τσερκέογλου “ Ο αγγελιαφόρος των βασιλιάδων της Σπάρτης”. Πρόκειται για ένα πλούσιο ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο μας παρουσιάζει την ιστορία δύο ξεχωριστών βασιλιάδων που επιθυμούν να απελευθερώσουν του είλωτες, μέσα από τη ματία ενός ήδη απελευθερωμένου σκλάβου που τώρα είναι ο αγγελιαφόρος της βασίλισσας. Τα παιχνίδια εξουσίας, οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι χαμένοι έρωτες δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο στην πλοκή αυτής της ιστορίας που θα σας ταξιδέψει και ταυτόχρονα θα σας προβληματίσει βαθιά.

5+3 ιστορικά μυθιστορήματα με άρωμα... αρχαίας Ελλάδας

Ο αγγελιοφόρος της νίκης”

Οι αγγελιαφόροι ήταν εμβληματικές φιγούρες στην αρχαία Ελλάδα που είχαν να εκτελέσουν ένα δύσκολο έργο καθώς χωρίς εκείνους οι ειδήσεις δε θα μπορούσαν να μεταφερθούν έγκαιρα από τόπο σε τόπο. Η δυσκολία αυτής της ευθύνης έγκειται στις αποστάσεις που είχαν να καλύψουν οι αγγελιοφόροι σε μικρό χρονικό διάστημα, όντας πάντα αβέβαιοι για τη ζωή τους. Μέσα στο βιβλίου του Γιάννη Πρίντεζη “Ο αγγελιοφόρος της νίκης”, φανερώνονται με γλαφυρότητα όλες εκείνες οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένας οπλίτης-αγγελιοφόρος. Δύο παράλληλες ιστορίες, μια από την αρχαιότητα και μια από τον 21ο αιώνα θα σας κρατήσουν ενεργούς μέχρι την τελευταία σελίδα, και θα σας χαρίσουν ένα αξέχαστο ταξίδι στον αγωνιώδη βίο του αγγελιοφόρου που μονίμως τρέχει.

Ο τελευταίος Οδυσσέας”

Ένα ακόμα προτεινόμενο ανάγνωσμα είναι “Ο τελευταίος Οδυσσέας” του Ευάγγελου Σκόρδου. Μια ιστορία που ξεδιπλώνεται γύρω από δύο σημαντικές φιγούρες της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας τετρακόσια χρόνια μετά από τον Τρωικό πόλεμο. Στο βιβλίο αυτό ο τελευταίος Οδυσσέας, απόγονος του αρχικού Οδυσσέα της Τροίας, αφηγείται την πορεία της ζωής του και πώς αυτή είναι συνυφασμένη με τον Όμηρο, τον γνωστό Όμηρο, που την εποχή αυτή, έχει ταξιδέψει μέχρι την Ιθάκη και συγγράφει εκεί τα έπη του. Το βιβλίο είναι ένα πολύχρονο θαλασσινό ταξίδι του Οδυσσέα που πλάι στον Όμηρο ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του τότε γνωστού κόσμου.

Με έντονα ποιητικό λόγο, το συγκεκριμένο ιστορικό μυθιστόρημα αποτελεί μια ελεγεία στον θάνατο της παλιάς ζωής που χάνεται μπροστά στο φως ενός καινούργιου, άγνωστου μα και συναρπαστικού κόσμου.

Νενικήκαμεν”

Η επόμενη μας πρόταση είναι γραμμένη από την πένα του Πέτρου Πουρλιάκα και έχει τον τίτλο “Νενικήκαμεν”. Αφορά την ιστορία του πρώτου μαραθωνοδρόμου στην ιστορία, που φέρει το όνομα Φειδιππίδης. Γεμάτο ποικίλες ιστορικές αναφορές το βιβλίο αυτό είναι σίγουρο ότι θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο και θα σας συγκινεί από την αρχή της ανάγνωσης του μέχρι το τέλος. Ο μόχθος του νεαρού αγοριού που ενώ πολεμάει, καλείται να τρέξει μια απόσταση πεντακοσίων σαράντα χιλιομέτρων για να ζητήσει βοήθεια, αποκαλύπτει τη δύναμη ψυχής ενός ανθρώπου που τον καθιστά αθάνατο μέχρι και σήμερα. Να τρέχει πλάι σε όλους τους μαραθωνοδρόμους του κόσμου και να θέλει πάντα να φτάσει στην αγαπημένη του Αθήνα.

5+3 ιστορικά μυθιστορήματα με άρωμα... αρχαίας Ελλάδας

ΤΡΙΛΟΓΙΑ: “Το δαχτυλίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, “Ο χαμένος πάπυρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, “Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου”

Τελειώνοντας την ανασκόπηση στα ιστορικά μυθιστορήματα των εκδόσεων μας, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την τριλογία του Γρηγόριου Σκλιάμη, “Το δαχτυλίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου”. “Ο χαμένος πάπυρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου” και “ Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου”. Πρόκειται για μια τριλογία που θα σας ταξιδέψει από τα αρχαία χρόνια μέχρι τη σημερινή εποχή, χαρίζοντας σας απλόχερα ιστορικές πληροφορίες αλλά και ενδιαφέρουσα μυθοπλασία για τη ζωή και την κληρονομιά του μεγάλου στρατηλάτη. Το ιερό και πολυδύναμο δαχτυλίδι του Ποσειδώνα, χαρίζεται ως δώρο στον Μέγα Αλέξανδρο ο οποίος μετά το θάνατο του το μεταβιβάζει στον δάσκαλο του Αριστοτέλη. Από εκεί ξεκινά μια σειρά αναζητήσεων, αποκαλύψεων και δράσης που συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στα επόμενα δύο βιβλία της τριλογίας. Το ιστορικό στοιχείο είναι έντονο και στα τρία βιβλία, που καταφέρνουν να δώσουν μια νέα διάσταση στην αντίληψη μας για τη σχέση ιστορικού και μυθικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *