«Έχω Λόγο»: Ένα καθηλωτικό κοινωνικό μυθιστόρημα που θίγει τα ζητήματα της μονογονεϊκότητας και της μάχης κατά του καρκίνου
Νατάσσα Βαφειάδου, Παρατηρητής της Θράκης
Χριστίνα Κυριακίδου, συγγραφέας «Μπροστά στις προκλήσεις τα όριά μας ποτέ δεν εξαντλούνται»
Την προσεχή Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, οι Εκδόσεις Πηγή, ο Παρατηρητής της Θράκης και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Χριστίνας Κυριακίδου με τίτλο «Έχω Λόγο», η οποία θα λάβει χώρα στον πρώτο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων. Πρόκειται για το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα της Καβαλιώτισσας συγγραφέα που αγγίζει επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτά της μονογονεϊκότητας και της μάχης κατά του καρκίνου. Για το βιβλίο, εκτός από τη συγγραφέα, θα μιλήσουν η κ. Λιζέτα Λιούρτα (Ψυχολόγος MSc, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια), ο κ. Γιώργος Φιλιππίδης (Διδάκτωρ Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, τέως Διοικητής Γ.Ν. Κομοτηνής), ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει, από την Αθήνα, η βραβευμένη Κομοτηναία ηθοποιός, Ελένη Ουζουνίδου.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή, η κ. Κυριακίδου εξήγησε σε τι συνίσταται η διαφορετικότητα της συγκεκριμένης ενδιαφέρουσας βιβλιοπαρουσίασης όπως και εμβάθυνε στην ταύτιση της λογοτεχνικής ηρωίδας με εν δυνάμει όλες τις γυναίκες, ισχυριζόμενη πως η τέχνη λειτουργεί θεραπευτικά σε όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις.
Ο λόγος στην ίδια…
ΠτΘ: «Έχω λόγο» είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος σας και πρόκειται για το πρώτο συγγραφικό σας εγχείρημα. Είστε δικός μας άνθρωπος καθώς διαμένετε στην πανέμορφη Καβάλα.
Χ.Κ.: Ναι είναι γεγονός ότι είμαστε γείτονες και σχετικά με την ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας μας νομίζω ότι «συνομιλούμε» την ίδια γλώσσα, κυρίως σε επίπεδο συναισθηματικό. Είχα την χαρά το προηγούμενο Σάββατο να είμαι στην Κομοτηνή και ανακάλυψα από τις λίγες φορές που έχω περάσει ότι πάντοτε ξαναβρίσκω την ίδια ζεστασιά, γενναιοδωρία και αγάπη των κατοίκων και αυτό πραγματικά μου γέμισε ιδιαίτερη χαρά. Με έκανε να επιθυμήσω ακόμη περισσότερο την συνάντηση με τον κόσμο της Κομοτηνής που θα θελήσει να ‘ρθει να μας ακούσει αυτήν την Κυριακή. Νομίζω ότι δεν πρόκειται για μια έκθεση απόψεων και η παρουσίαση ενός απλού βιβλίου, όπως συνηθίζουν να είναι οι βιβλιοπαρουσιάσεις. Θα είναι μια διαδικασία εξωστρέφειας στον κόσμο και πιστεύω ότι το βιβλίο θα καταστεί δίαυλος επικοινωνίας κοινωνικών μηνυμάτων που έχουν κάτι να πουν και να μοιραστούν με τον κόσμο. Αυτό είναι ευχής έργο. Έτσι νομίζω ότι οι άνθρωποι της Κομοτηνής με την ίδια ζεστασιά θα ‘ρθούν να μιλήσουμε, να συζητήσουμε πάνω στα θέματα του βιβλίου, τα οποία θεωρώ πως είναι κοινωνικά επίκαιρα, καθώς μιλάμε για την μονογονεϊκότητα και για την μάχη κατά του καρκίνου, δύο θέματα ιδιαίτερα σημαντικά.
«Η συμβολή των εκλεκτών ανθρώπων του πάνελ θα βοηθήσει να μεταφέρουμε και να εμβαθύνουμε στην ψυχική κατάσταση της ηρωίδας»
ΠτΘ: Η διαφορετικότητα της παρουσίασης αυτής αφορά και στα πρόσωπα που θα μιλήσουν στην βιβλιοπαρουσίαση;
Χ.Κ.: Οι παρουσιάσεις της ιστορίας της Νόρα, θα ήθελα να πλαισιώνονται από ανθρώπους που με την επιστημονική τους φωνή θα μπορέσουν να αναπτύξουν τους προβληματισμούς που θέτει το βιβλίο. Σαφώς το λογοτεχνικό περιεχόμενο ενός βιβλίου είναι αυτό που ενδιαφέρει όλους για λόγους αναγνωστικής ευφορίας και ψυχαγωγίας. Παρόλα αυτά στο συγκεκριμένο έργο ήθελα να καταθέσω τους κοινωνικούς προβληματισμούς και το βλέπω ως κοινωνικός παρατηρητής της ζωής. Η κ. Λιούρτα και ο κ. Φιλιππίδης είναι θεωρώ καθ’ ύλην αρμόδιοι να μας αναπτύξουν τους παραπάνω προβληματισμούς. Συγκεκριμένα πως η δοκιμασία στην ζωή ενός ανθρώπου, όποιος και να είναι ο υποκειμενικός ορισμός της δοκιμασίας, προκαλεί συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Αυτές τις διακυμάνσεις και διαταραχές που η ηρωίδα του βιβλίου η Νόρα, τις καταθέτει στο ημερολόγιο της, ακριβώς γιατί ήθελε να τις εκτονώσει. Έτσι η συμβολή των ανθρώπων του πάνελ πραγματικά θα βοηθήσει και βέβαια η Ελένη Ουζουνίδου, η οποία με την εξαιρετική της αναγνωστική μαεστρία θα μπορέσει να μας μεταφέρει την ψυχική κατάσταση της Νόρα.
«Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι στις ανατροπές της ζωής»
ΠτΘ: Η ηρωίδα του κοινωνικού μυθιστορήματος σας η Νόρα, είναι ένας χαρακτήρας πολύ οικείος και μπορεί να ταυτιστεί με κάθε γυναίκα, ακόμα και όταν δεν υπάρχει ίδια βιωματική εμπειρία. Αυτός ήταν ο στόχος σας, να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας στο πρόσωπο της πρωταγωνίστριας;
Χ.Κ.: Κοιτάξτε εγώ επέλεξα να παρουσιάσω την Νόρα και όχι μια εξιδανικευμένη μυθοπλαστική μορφή, μια κοπέλα δηλαδή που αντιμετωπίζει δυσκολίες και δοκιμασίες της ζωής. Η ίδια είναι δεκτική στις προκλήσεις της τύχης και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τις διαχειριστεί. Εξάλλου έχει κοντά της ένα παιδί, στα μάτια του οποίου είναι ο καθρέφτης της ζωής της και πρέπει να σταθεί στις ισορροπίες της με εξαιρετική επιδεξιότητα. Αυτό είναι ένας εσωτερικός μηχανισμός όταν μεγαλώνει η γυναίκα ένα παιδί και πόσο μάλλον όταν το μεγαλώνει μόνη της. Αυτόματα κινητοποιούνται κάποιοι μηχανισμοί, οι οποίοι δεν επιτρέπουν να παρεκκλίνει από αυτό το μονοπάτι – το οποίο φαίνεται και στο εξώφυλλο – που διασχίζει αυτή η κοπέλα. Ήταν ένα σκοτεινό μονοπάτι, το οποίο όσο προχωράει φωτίζεται, ακριβώς γιατί είχε στη φαρέτρα της τις αρετές της αισιοδοξίας και του θάρρους και ανθρώπους δίπλα της. Οι άνθρωποι αυτοί που την στήριξαν στα «χαντάκια της ζωής» όπως τα αποκαλεί και η ηρωίδα, ήταν λίγοι και πραγματικοί συνοδοιπόροι της, οι οποίοι απέδειξαν την αξία τους και φάνηκαν τα όρια τους στις δοκιμασίες. Όμως τα δικά μας όρια ενώπιον μιας πρόκλησης ποτέ δεν εξαντλούνται, δεν είναι πεπερασμένα και το πιστεύω αυτό βιωματικά. Η Νόρα είναι ένας κοινός άνθρωπος και όλοι εν δυνάμει είμαστε «Νόρα» και στο επίπεδο της μονογονεϊκότητας και της νόσου του καρκίνου και κυρίως οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι στις ανατροπές της ζωής.
«Η σκληρή πραγματικότητα της μονογονεϊκότητας, εμποτισμένη με τις δικές μου βιωματικές καταστάσεις καταγράφτηκε σε αυτό το βιβλίο»
ΠτΘ: Αναφέρατε προηγουμένως για απόψεις που βασίζονται σε βιωματικές σας εμπειρίες. Ποιος είναι ο λόγος που σας έκανε να ασχοληθείτε με κοινωνικές διαστάσεις και να τις αποτυπώσετε στο έργο σας;
Χ.Κ.: Προσπαθώ να αποστασιοποιούμαι από τις οποιεσδήποτε προσωπικές καταβολές που μπορεί να έχει το λογοτεχνικό κείμενο. Αλλά οτιδήποτε δημιουργούμε φέρει την προσωπική πινελιά της ζωής μας και η πρώτη ύλη είναι τα βιώματα του δημιουργού. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει ή να το διαψεύσει. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στον χώρο της δικαιοσύνης και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τις ιδιαιτερότητες που έχει η διαχείριση των νέων κοινωνικών δεδομένων, όπως αυτών που αφορούν την μονογενεϊκότητα στην κοινωνία μας το οποίο είναι ένα φαινόμενο σύνηθες πλέον. Δεν είναι βέβαια μια καινούργια πραγματικότητα, υπήρχε ανέκαθεν. Οι αφορμές της έχουν αλλάξει και αυτές ήθελα να καταθέσω. Το αποτέλεσμα που έχει στη ζωή ενός ανθρώπου, το να μεγαλώνει μόνος το παιδί του και τι σημαίνει αυτό και τι αγωνίες περνά. Ένας άνθρωπος που μεγαλώνει μόνος τα παιδιά του αντιμετωπίζει το μέγιστο άγχος που κουβαλάει και είναι ο Γολγοθάς του. Συγχρόνως βέβαια τέτοιοι άνθρωποι είναι πολύ περήφανοι και πραγματικά ο θαυμασμός είναι πολλαπλάσιος για τους καθημερινούς άθλους αυτών των ανθρώπων, πόσο μάλλον ειδικά για το λιγότερο σύνηθες φαινόμενο, τους μόνους πατεράδες. Είναι λοιπόν αυτές οι πραγματικότητες, εμποτισμένες από τις δικές μου βιωματικές καταστάσεις καταγράφτηκαν σε αυτό το βιβλίο, το οποίο, δίνοντάς το ημερολογιακή μορφή ήθελα να δείξω ότι κάθε μέρα στην ζωή του ανθρώπου ξεκινάει με διαφορετικό πρόσημο. Άλλωστε η ψυχολογία μας αλλάζει από στιγμή σε στιγμή, όπου άλλοι τα εκτονώνουμε, γιατί αυτό μας λυτρώνει και άλλοι τα κρατάμε μέσα μας. Η Νόρα θεραπεύτηκε συναισθηματικά μέσω της γραφής.
«Στις δύσκολες στιγμές μας η λογοτεχνία πάντα θα είναι ένας μεγάλος ψυχοθεραπευτικός σύμμαχος»
ΠτΘ: Πιστεύετε ότι η ενασχόληση με την λογοτεχνία μπορεί να λειτουργήσει καθαρτικά για έναν άνθρωπο, ο οποίος βιώνει αυτές τις καταστάσεις και να τον βοηθήσει να δει τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά;
Χ.Κ.: Αναμφίβολα είμαι σίγουρη ότι η τέχνη σε κάθε της πεδίο λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. Πιστεύω ότι διαβάζοντας ένα βιβλίο, οποιοσδήποτε συγκρατεί αυτό που θέλει και με την βοήθεια των προσώπων και των γεγονότων της λογοτεχνίας είναι πιο εύκολη η διαδικασία ταύτισης. Να σημειώσουμε βέβαια πως μια εμπειρία νόσου δύσκολα μεταφέρεται. Δεν μπορεί ο άλλος, ούτε από καταγεγραμμένες συμβουλές και από την περιγραφική δεινότητα μιας δύσκολης κατάστασης να απαλύνει τον πόνο. Σίγουρα όμως αυτό το μοίρασμα τον βοηθά να συνειδητοποιήσει ότι ποτέ δεν είναι μόνος. Στις στιγμές της μεγάλης έντασης της ζωής μας η λογοτεχνία είναι μεγάλος ψυχοθεραπευτικός σύμμαχος.
Παράλληλα να επισημάνω ότι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής», είναι ένας δραστήριος σύλλογος και χαίρομαι πάρα πολύ που οι συγκυρίες, μου επέτρεψαν να γνωρίσω αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ένας σύλλογος που εκπροσωπεί επάξια το ορισμό του συλλόγου, διότι είναι μέγιστο έργο που επιδεικνύει. Οι κοινωνικοί σύλλογοι είναι αγγελιοφόροι ειδήσεων και περιμένω με μεγάλη χαρά να μας καταθέσουν κάποια σπαράγματα νέων εξελίξεων πάνω στην μάχη και τον αγώνα κατά του καρκίνου. Σε μια τοπική κοινωνία οφείλουμε να εκτιμούμε το έργο τους και να καλούμε διαρκώς νέους ανθρώπους να έρθουν έμπρακτα κοντά τους οι οποίοι είναι κοινωνικά ευαίσθητοι. Πραγματικά τους συγχαίρω, όπως και τον Παρατηρητή της Θράκης γιατί ένωσε την φωνή του με την «Δύναμη Ψυχής» ώστε να γνωστοποιηθούν καλύτερα τα κοινωνικά μηνύματα της ιστορίας της Νόρα.
Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ και μάθετε περισσότερα για το βιβλίο εδώ
Δείτε παρακάτω απόσπασμα από την εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση – παρουσίαση βιβλίου: