Άγνωστες ιστορίες τρόμου του Bram Stoker μεταφρασμένες για πρώτη φορά στα ελληνικά!
“Ο Καλεσμένος του Δράκουλα και άλλες Ιστορίες”
γράφει ο G. W. Thomas για το Dark Worlds Quarterly | μετάφραση: Εκδόσεις Πηγή
Ο Μπραμ Στόκερ (1847-1912) εξασφάλισε τη θέση του στην ιστορία της λογοτεχνίας με ένα και μόνο βιβλίο, τον “Δράκουλα” (1897). Δεν ήταν το μόνο μυθιστόρημα του, αλλά αποτελεί το μοναδικό του, μεγάλης έκτασης, αριστούργημα. Τα επόμενα μυθιστορήματά του κυμαίνονται από μέτρια (“Το Πετράδι των Επτά Αστεριών”, 1903) έως εντελώς παράδοξα (“Η Φωλιά του Λευκού Φιδιού”, 1911). Τα πρώιμα έργα του Στόκερ καλό είναι να μην αναφερθούν καν.
Ο Στόκερ μπορεί να έγραψε μόνο ένα μεγάλο μυθιστόρημα, αλλά εξέδωσε έναν μικρό αριθμό διηγημάτων που θα μπορούσαν να του είχαν εξασφαλίσει τη φήμη ακόμη και χωρίς τον “Δράκουλα”. Τα περισσότερα από αυτά τα διηγήματα συγκεντρώθηκαν στη μεταθανάτια συλλογή του “Ο Καλεσμένος του Δράκουλα και Άλλες Ιστορίες” (1914).
Ιστορίες τρόμου για τους λάτρεις του γοτθικού μυστηρίου
Αν και δεν είναι όλα τα διηγήματα του “Ο Καλεσμένος του Δράκουλα και Άλλες Ιστορίες” σπουδαία έργα – πολλά είναι απλώς διηγήματα εμπορικού χαρακτήρα – τουλάχιστον τα μισά θεωρούνται κλασικές ιστορίες τρόμου που κατατάσσονται ανάμεσα στις καλύτερες του είδους και συχνά ανθολογούνται. Στην πραγματικότητα, αν κάποιος με ρωτούσε ποια είναι η πιο ανθολογημένη ιστορία σε συλλογές τρόμου, θα επέλεγα το “Ο Καλεσμένος του Δράκουλα”. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων ISFDB, από το 1963 και μετά, η ιστορία αυτή έχει επανεκδοθεί πάνω από 180 φορές.
Το βιβλίο επιμελήθηκε η χήρα του Μπραμ Στόκερ, η Φλόρενς Στόκερ. Στην εισαγωγή της εξηγεί την προέλευση του “Ο Καλεσμένος του Δράκουλα”: «Στη λίστα με τις αρχικές ιστορίες του βιβλίου αυτού, πρόσθεσα ένα μέχρι πρότινος αδημοσίευτο κεφάλαιο από τον Δράκουλα. Αρχικά είχε αφαιρεθεί λόγω της μεγάλης έκτασης του βιβλίου, και μπορεί να αποδειχθεί ενδιαφέρον για τους πολλούς αναγνώστες αυτού που θεωρείται το πιο αξιοσημείωτο έργο του συζύγου μου.»
Ιστορίες τρόμου που σας βυθίζουν σε έναν κόσμο σκοτεινό και υπερφυσικό
Ο “Καλεσμένος του Δράκουλα” ανοίγει, εύλογα, τη συλλογή διηγημάτων. Ο Τζόναθαν Χάρκερ βρίσκεται καθ’ οδόν προς το κάστρο του Δράκουλα, όταν αποφασίζει απερίσκεπτα να κάνει μια βόλτα στα δάση της Τρανσυλβανίας. Μια χιονοθύελλα τον οδηγεί σε ένα καταραμένο νεκροταφείο, όπου και δέχεται επίθεση από απέθαντους. Μόνο η εμφάνιση ενός μεγάλου γκρίζου λύκου με κόκκινα μάτια τον σώζει από τα φαντάσματα και το ψύχος της νύχτας. Ο λύκος είναι, φυσικά, ο Κόμης Δράκουλας.
Το “Το Σπίτι του Δικαστή” είναι ένα ακόμη κλασικό έργο του Στόκερ. Ένας άντρας περνά τη νύχτα του σε ένα σπίτι που είναι στοιχειωμένο από το πνεύμα ενός κακόβουλου “δικαστή της αγχόνης”. Το φάντασμα επιστρέφει με τη μορφή ενός μοχθηρού γιγαντιαίου αρουραίου.
Η “Ινδιάνα”, γνωστή και ως “Η Σιδηρά Παρθένος”, είναι μια ιστορία εκδίκησης που αφορά έναν Αμερικανό που επισκέπτεται ένα κάστρο στην Ευρώπη. Ο άντρας σκοτώνει κατά λάθος ένα γατάκι και η μητέρα γάτα παίρνει την εκδίκησή της, κάνοντάς τον να σκοντάψει και να πέσει σε μια παλιά συσκευή βασανιστηρίων με το όνομα “Σιδηρά Παρθένος”.
(ΣτΜ): Η «Iron Maiden», στα ελληνικά «Σιδηρά Κόρη» ή «Σιδηρά Παρθένος», ήταν μια όρθια μεταλλική σαρκοφάγος με τεράστια καρφιά στο εσωτερικό της που κατέληγαν στα μάτια, στο στήθος και στην πλάτη του θύματος. Από αυτό το μεσαιωνικό όργανο βασανιστηρίων πήραν το όνομά τους και οι Iron Maiden, το διάσημο συγκρότημα heavy metal.
Η “Ταφή των Αρουραίων” είναι το δεύτερο αριστούργημα του Στόκερ μετά τον “Δράκουλα”. Ένας απερίσκεπτος νεαρός περιπλανιέται σε μια κακόφημη περιοχή της πόλης, όπου γίνεται στόχος κλεφτών. Η σκηνή της καταδίωξης είναι τόσο έντονη που δεν χρειάζεται κανένα υπερφυσικό στοιχείο για να προκαλέσει τρόμο.
Το “Όνειρο με Ματωμένα Χέρια” είναι ένα ακόμη διήγημα πιο εμπορικού χαρακτήρα, το οποίο αφορά έναν άνδρα που υποφέρει για έναν θάνατο που προκάλεσε. Ο νεκρός τον στοιχειώνει με ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο από αιματοβαμμένα κόκκινα χέρια.
Η “Άμμος του Κρούκεν” είναι μια ιστορία που βασίζεται στο μοτίβο του σωσία (doppelganger) και αφορά έναν επιτηδευμένα καλοντυμένο άνδρα που συναντά το άλλο του εγώ σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο. Η συνάντηση αυτή τον “θεραπεύει” από την εκκεντρική του ενδυματολογική συμπεριφορά.
Ιστορίες τρόμου γεμάτες υπερφυσική ατμόσφαιρα και γοτθική φρίκη
Το περιοδικό Weird Tales επανεκτύπωσε αρκετές από τις ιστορίες του βιβλίου, όπως:
“Ο Καλεσμένος του Δράκουλα” (Δεκέμβριος 1927)
“Η Ταφή των Αρουραίων” (Σεπτέμβριος 1928)
“Το Μυστικό του Αναπτυσσόμενου Χρυσού” (Δεκέμβριος 1933)
“Η Επιστροφή του Άβελ Μπεχένα” (Σεπτέμβριος 1934)
“Το Σπίτι του Δικαστή” (Μάρτιος 1935)
“Η Προφητεία των Τσιγγάνων” (Φεβρουάριος 1937)
Δυστυχώς, οι ιστορίες δεν συνοδεύονταν από εικονογραφήσεις και έφεραν μόνο τη γενική κεφαλίδα «επανεκτύπωση». Το περιοδικό Famous Fantastic Mysteries είχε καλύτερη προσέγγιση, επανεκδίδοντας τις ιστορίες “Το Μυστικό του Αναπτυσσόμενου Χρυσού” (Αύγουστος 1946) και “Η Ταφή των Αρουραίων” (Οκτώβριος 1946) με διάφορα σκίτσα.
Δύο ιστορίες του Στόκερ που δεν περιλαμβάνονται στον “Καλεσμένο του Δράκουλα” αλλά αξίζει να αναφερθούν είναι το “The Crystal Cup” (1872), μια ασυνήθιστη για τον Στόκερ ιστορία, ένα ρομαντικό διήγημα που αφορά έναν νεκρό άνδρα και το κρυστάλλινο κύπελλο που κατασκευάζει και το “The Dualists”, μια ζοφερή ιστορία που παρουσιάζει δύο κακόβουλα μικρά αγόρια, τα οποία δολοφονούν δύο μωρά και ενοχοποιούν τον πατέρα τους για το έγκλημα.
Οι πιο ανατριχιαστικές ιστορίες τρόμου του Bram Stoker μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά
(ΣτΜ): Η ελληνική έκδοση του βιβλίου «Ο Καλεσμένος του Δράκουλα και άλλες ιστορίες» από τον Bram Stoker μεταφράστηκε από την Άννα Βάντη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή. Η μετάφραση αποδίδει με ακρίβεια και ζωντάνια το σκοτεινό ύφος του Stoker, διατηρώντας τη γοτθική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει το πρωτότυπο. Η μεταφράστρια καταφέρνει να αποδώσει την ένταση του υπερφυσικού και του αλλόκοτου με ρέουσα και καθηλωτική γλώσσα, μεταφέροντας στον αναγνώστη το ίδιο αίσθημα ανησυχίας και αγωνίας που προκαλεί το αγγλικό κείμενο.
Τα διηγήματα, όπως «Η Ταφή των Αρουραίων», «Το Σπίτι του Δικαστή» και «Η Άμμος του Κρούκεν», αναδεικνύονται με έναν τρόπο που αποδίδει πιστά την υποβλητική ατμόσφαιρα και τον διαχρονικό τρόμο που αποπνέουν. Επιπλέον, η χρήση των ελληνικών όρων και η απόδοση των τίτλων είναι προσεκτική και εύστοχη, προσφέροντας στον Έλληνα αναγνώστη μια αυθεντική εμπειρία ανάγνωσης. Πρόκειται για μια επιμελημένη και καλοδουλεμένη έκδοση που διασφαλίζει ότι η μαγεία και η φρίκη των ιστοριών του Stoker διατηρούνται ζωντανές στη μετάφραση.
Αν αναζητάτε μια συλλογή που θα σας ταξιδέψει στο σκοτάδι και θα σας φέρει αντιμέτωπους με το άγνωστο, τότε το «Ο Καλεσμένος του Δράκουλα» είναι το βιβλίο που πρέπει να προσθέσετε στη βιβλιοθήκη σας. Ανακαλύψτε τη σκοτεινή κληρονομιά του Bram Stoker μέσα από τις εξαιρετικές ιστορίες που ζωντανεύουν για πρώτη φορά στα ελληνικά.
Μην το χάσετε – η νύχτα της ανάγνωσης σας περιμένει! Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ!