Ο συγγραφέας Νίκος Ηλιάδης, μας συστήνει το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα «Οι Σκοτεινοί»
Πείτε μας δύο λόγια για την υπόθεση του βιβλίου.
“Οι Σκοτεινοί” είναι πρωτίστως η ιστορία του Μιχάλη. Ενός νέου φοιτητή που ζει κάπως στο περιθώριο, κάπου στα Εξάρχεια, δουλεύει τα βράδια σε μπαρ και μισεί τα περισσότερα πράγματα γύρω του. Χωρίς να το καταλάβει καλά θα μπλεχτεί σε μια μυστήρια ιστορία, όταν ο διάσημος ζωγράφος Ιάσονας Βεντύρης βρίσκεται νεκρός, ενώ ο καλύτερός του φίλος -και ανιψιός του ζωγράφου- εξαφανίζεται. Τότε αρχίζει την περιπλάνηση μέσα σε μια Αυγουστιάτικη, νουάρ Αθήνα, για να βρει την άκρη του νήματος. Στην πορεία θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάτι πολύ μεγαλύτερο από εκείνον. Ή μήπως κάτι δεν πάει και τόσο καλά με τον ίδιο..;
Από πού αντλήσατε έμπνευση για τη δημιουργία του βιβλίου;
Η αρχή έγινε από μια πραγματική ιστορία ενός δικού μου φίλου, ο θείος του οποίου ήταν ζωγράφος και ποιητής και βρέθηκε πεθαμένος στο σπίτι του, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τη συνέχεια της ιστορίας την έδωσε η φαντασία μου. Γενικότερα όμως η έμπνευση για εμένα μπορεί να έρθει από πολλά μέρη: Από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, μια άνιμε σειρά ή έναν ραπ στίχο. Από έναν άνθρωπο που συνάντησα κάποτε και μου έμεινε χαραγμένος στο μυαλό, μέχρι ένα ξεχωριστό μέρος της πόλης μας, όπως το τελεφερίκ στην Πάρνηθα, που παίζει κι έναν σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο βιβλίο. Τέλος, έμπνευση αποτελούν κάποιοι μεγάλοι συγγραφείς του είδους, όπως ο Γιάννης Μαρής: Όσοι γράφουμε αστυνομικό νουάρ στην Ελλάδα είμαστε παιδιά του.
Τι διαφορετικό μπορεί να συνεισφέρουν «Οι Σκοτεινοί» στον κόσμο της αστυνομικής λογοτεχνίας;
Όταν ξεκινούσα το βιβλίο, σκεφτόμουν ότι έχω χορτάσει crime ιστορίες με πρωταγωνιστές κλασικούς αστυνομικούς επιθεωρητές, οπότε ήθελα έναν ήρωα πιο καθημερινό, ένα παιδί των 90’s, λίγο χαμένο και οργισμένο. Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι “ο Φύλακας στη Σίκαλη”, οπότε σκέφτηκα “πώς θα ήταν αν ένας ήρωας όπως ο Χόλντεν έπρεπε να λύσει ένα αστυνομικό μυστήριο;” Μετά επέλεξα και την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, που δυσκολεύει λίγο έναν συγγραφέα ο οποίος έχει έναν ήρωα που θέλει να λύσει κάποιο μυστήριο, αλλά αυτή ακριβώς ήταν και η πρόκληση για μένα: Ο αναγνώστης να μαθαίνει τα στοιχεία της πλοκής ταυτόχρονα με τον πρωταγωνιστή. Έτσι, το διαφορετικό που φέρνουν “οι Σκοτεινοί” είναι ότι δεν αποτελούν ένα κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά ένα αστικό νουάρ με κοινωνικές προεκτάσεις και παράλληλα μια ιστορία “ενηλικίωσης”.
Τι πιστεύετε για τη σειρά Πηγή Crime;
Η σειρά Πηγή Crime μου αρέσει πολύ γιατί έχει αισθητική αλλά και ουσία, με βιβλία που επιχειρούν να φέρουν κάτι διαφορετικό στο χώρο της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Το πολύ σημαντικό είναι ότι φέρνει στο προσκήνιο και νέους συγγραφείς της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι ικανή να αφήσει το δικό της στίγμα στο αστυνομικό μυθιστόρημα, δεν είμαστε Σκανδιναβοί αλλά έχουμε το δικό μας μεσογειακό (ή και βαλκανικό) νουάρ, που μπορεί να ξεχωρίσει, με την έμπνευση των Ελλήνων συγγραφέων και την εμπιστοσύνη των εκδοτών και των αναγνωστών.