Είναι αυτοί οι άνθρωποι, οι μικροί και οι παραγκωνισμένοι… αυτοί που δεν τους το ’χεις…
Αυτοί είναι που κάνουν την διαφορά!
Να, ας πούμε σα τη Σμαρούλα μας, τη μεγαλύτερη από τις αδερφάδες. Η πρώτη ήταν της μάνας της. Τέσσερις τις είχε όλες κι όλες τις θυγατέρες της!
Και όσο νεράιδες ήταν οι μικρές σε ομορφιά, τόσο ετούτη υστερούνταν. Ψηλή, ξερακιανή και σκιαχτροπλασμένη, μα γνωστική και προσγειωμένη· το ’ξερε πως η Μοίρα την είχε αδικήσει σε εμφάνιση, για αυτό και γνώριζε πως έπρεπε να βάλει όλα της τα δυνατά, να πάει κόντρα σε ό,τι της ήταν γραμμένο για να εκπληρώσει τα όνειρά της…
Η Σμαρούλα θα σηκώσει ανάστημα και θα το σκάσει από το σπίτι, για να βρεθεί σε χώρες του εξωτερικού, όπου θα «επινοήσει» ξανά τον εαυτό της, θα δημιουργήσει μια αμύθητη περιουσία και θα παντρευτεί, για να επιστρέψει χρόνια μετά στην Ελλάδα και στο πατρικό της σπίτι ως νικήτρια, έχοντας εκπληρώσει όλα της τα όνειρα!
Ή μήπως όχι;
Έτσι και η κάθε μία απ’ όλες τις γυναίκες του βιβλίου: ταγμένες σε μοναδικό σκοπό, να παλέψουν με τη Μοίρα τους, όσο το μπορεί η κάθε μία και να νικήσουν.
Αναστασία, Πολύμνια, Σμαρούλα, Σπυριδούλα, Λούκα, Τασώ, Βασιλική….
Δέκα γυναίκες, όλες της ίδιας οικογένειας που αγαπούν, μισούν, παντρεύονται, εξαπατώνται, δολοφονούν ενώ στέκονται απέναντι στη Μοίρα τους, ορθώνοντας ανάστημα, ανταποκρινόμενες στα όσα θηλυκά αρχέτυπα: της πλανεύτρας (μπορεί η σαγήνη να είναι η λύση;) της μάνας (μέχρι που μπορεί να σε φτάσει η μητρική αγάπη;) του θύματος (πόσο η δίψα για εκδίκηση δίνει δύναμη;), του αρπαχτικού (η ανάγκη για κυριαρχία υποτάσσει τη Μοίρα;).
Κάποιες τα καταφέρνουν, κάποιες πάλι όχι.
-
Η Μοίρα ή η θέληση, ορίζουν τις ζωές μας;
-
Υπάρχει πεπρωμένο ή όλα είναι αποτέλεσμα των δικών μας ενεργειών;
-
Μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν, ή είναι όλα μια άνιση πάλη;
Ερωτήσεις, που ίσως ποτέ να μην απαντηθούν.
Όμως, για ένα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι: Όλοι κάποτε συναντούμε τη Μοίρα μας και ίσως όχι μόνο μία, αλλά αρκετές φορές μέσα στη ζήση μας· οι περισσότεροι από εμάς λίγη δίνουμε τη σημασία που της αξίζει, αλλά και την ευκαιρία, για να μας πει τα όσα πρέπει!
Χαμένη ευκαιρία, θα μπορούσες να το πεις!
Δείτε εδώ το βιβλίο “Μοίρες” του συγγραφέα Βασίλη Κασσάρα