Τον τελευταίο χρόνο οι ειδήσεις σοκάρουν. Τα περιστατικά πληθαίνουν. Σειρήνες, μπλε και κόκκινα φώτα αναβοσβήνουν όλο και πιο συχνά στο πλατύ, ορθογώνιο κουτί που λέγεται τηλεόραση. Παρακολουθείς τους μεγάλους τίτλους με κομμένη την ανάσα. «Άλλη μία γυναικοκτονία» ακούς. «Ακόμα μία» ψιθυρίζεις. Πλέον, δεν σου φαίνεται παράξενο, δεν ξαφνιάζεσαι. Πόσο αληθινό, μα συγχρόνως τρομακτικό. Η έμφυλη βία έχει εισβάλει πλέον σαρώνοντας την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία, καταστρέφοντας ζωές, κλέβοντας μία τελευταία αναπνοή.
Τι είναι όμως η έμφυλη βία;
Είναι ένα φαινόμενο που πλήττει κατά κύριο λόγο γυναίκες και άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας (ομοφυλόφιλα, αμφιφυλόφιλα, τρανς άτομα). Έχει διάφορες μορφές. Οι βασικές είναι η σεξουαλική, η σωματική, η ψυχολογική και η οικονομική βία. Η πλειοψηφία των θυτών είναι οι ερωτικοί σύντροφοι των γυναικών ή κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο. Μεγάλο ποσοστό των θυμάτων φοβάται, ντρέπεται, σιωπά. Κρύβει τα σημάδια και καλύπτει τα αποδεικτικά στοιχεία, προσπαθώντας να ξεχάσει.
Μέχρι πριν λίγο καιρό, ελάχιστες παρέμεναν οι καταγγελίες σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής κακοποίησης. Ωστόσο, ο αέρας του 2021 άλλαξε από τον πρώτο κιόλας μήνα. Γυναίκες άρχισαν να μοιράζονται. Γυναίκες άρχισαν να βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν, να διώξουν αυτό το αόρατο πέπλο του στιγματισμού. Με τον καιρό δημιουργήθηκε μία αλυσίδα από φωνές. Αγανακτισμένες φωνές γυναικών που είχαν υποστεί κάποια μορφή βίας. Οι μάσκες έπεσαν, το μακιγιάζ στο πρόσωπο άρχισε να σβήνει και το πραγματικό πρόσωπο των θυτών εμφανίστηκε στο φως σοκάροντας την ελληνική κοινότητα. Δυστυχώς, δεν σταματάμε να μετράμε τις δολοφονίες και τα περιστατικά σωματικής κακοποίησης.
Το θετικό είναι ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα με τη γέννηση του #metoo στη χώρα μας. Το #metoo είναι ένα κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση και την οποιαδήποτε μορφή βίας. Ξεκίνησε τέλη Δεκεμβρίου στην Ελλάδα, ύστερα από την εξομολόγηση της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου, και αποτέλεσε σταθμό στη διερεύνηση και την αντίληψη μας για την έμφυλη βία. Μέσα από τη σκληρή ιστορία της κατάφερε να ξεκλειδώσει χιλιάδες κλειστές πόρτες. Άρχισε να δίνεται στα θύματα ένα στιβαρό πάτημα. Ένα χέρι βοηθείας που ξεθάβει τις λέξεις και σπάει τη σιωπή.
Η κακοποίηση είναι ένα από τα κοινωνικά ζητήματα που θίγονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου μου. Άραγε, πόσο εύκολο είναι να ξεχάσεις; Πόσο δύσκολο είναι να συνεχίσεις; Η «Εκδίκηση της Σειρήνας» είναι ένα μυθιστόρημα που ξετυλίγει τη ζωή της Λυδίας Παυλίδου, μιας νέας, καταξιωμένης σεφ που παλεύει καθημερινά με τα τέρατα του παρελθόντος. Το νιώθει να τη στοιχειώνει κρατώντας τη φυλακισμένη, έρμαιο στα δίχτυα του χρόνου. Την κυριεύουν έντονα συναισθήματα, κυρίως αυτοκαταστροφικά. Νιώθει το μίσος και την απόγνωση να θολώνουν το άλλοτε λογικό μυαλό της. Κανείς δεν γνωρίζει ότι είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τον εαυτό της στον βωμό της εκδίκησης. Ο στόχος της είναι ένας: να τους κάνει να πληρώσουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών της. Άλλωστε η λογική δεν χωράει σε μία υπόθεση εκδίκησης.
Θα καταφέρει να φτάσει στον τερματισμό; Θα γευτεί τη γλυκιά γεύση της νίκης; Η εμμονή της θα φέρει τη λύτρωση που τόσο αποζητά ή θα «πέσει» ως ηρωίδα αρχαίας, ελληνικής τραγωδίας;
Η «Εκδίκηση της Σειρήνας» είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο σε κάθε γυναίκα που φοβάται να μιλήσει. Η χειρότερη εκδίκηση προς τον άνθρωπο που προκάλεσε την κακοποίηση είναι η υπεράσπιση του εαυτού της.
Λία Αραμπατζή