Συνεντεύξεις

Κριτική για το “Σπασμένο Ακορντεόν” στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών

Μαρία Γεωργίου, Σπασμένο Ακορντεόν, Εκδόσεις Πηγή - www.pigi.gr

Συνέντευξη – Μαρία Γεωργίου Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε μια νέα συγγραφέα, που συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το μυθιστόρημά της «Σπασμένο Ακορντεόν» από τις εκδόσεις Πηγή.

Καλησπέρα σας, κυρία Γεωργίου. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Λόγω των σπουδών σας (Διοίκηση Επιχειρήσεων), έχετε εργαστεί σε διάφορες επιχειρήσεις. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήταν ανάγκη έκφρασης, παιδικό όνειρο;

M.Γ. Καλησπέρα, κυρία Παπαθανασίου, εγώ σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη συνομιλία.

Όχι, η συγγραφή δεν ήταν παιδικό όνειρο. Ούτε που το φανταζόμουν. Έτσι ήρθαν τα πράγματα. Όταν οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις λιγόστεψαν και τα παιδιά μου μεγάλωσαν, είχα το χρόνο να ασχοληθώ με το διάβασμα και στη συνέχεια με το γράψιμο. Ένα καλοκαίρι που ήμουν στην Κύπρο, άκουσα από το ραδιόφωνο για έναν διαγωνισμό συγγραφής κυπριώτικου σκετς. Δοκίμασα, πήγε καλά, μου άρεσε το αποτέλεσμα. Το έργο παίχτηκε από το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ήταν μεγάλη χαρά, αλλά και ευθύνη. Έτσι αποφάσισα να παρακολουθήσω μαθήματα δημιουργικής γραφής και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Ίσως να ήταν και μια ανάγκη έκφρασης, όπως λέτε. Κανείς όμως εκφράζεται με ό,τι κι αν κάνει. Δεν είναι μόνο η τέχνη, είναι και η δουλειά, είναι και οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους και τη φύση. Όλες οι εκφάνσεις της ζωής μας μάς δίνουν την ευκαιρία να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε. Φτάνει να κάνουμε ό,τι κάνουμε με συνέπεια, με πάθος και με συνεχή διάθεση ενδοσκόπησης. Να μην επαναπαυόμαστε.

Το 2018 ήταν μια σημαντική χρονιά για σας, αφού δύο διηγήματά σας διακρίθηκαν. Έχετε γράψει όμως και θεατρικά έργα και μυθιστόρημα. Υπάρχει κάποιο λογοτεχνικό είδος που αγαπάτε περισσότερο; Υπάρχουν σκέψεις να γράψετε ποίηση ή παιδική λογοτεχνία;

Μ.Γ. Έχω γράψει και ποίηση και παραμύθι. Ευτυχώς είναι στο συρτάρι. Το παραμύθι θέλει να μπορείς να δεις τα πράγματα από την οπτική των παιδιών. Δεν είναι εύκολο. Πειραματίστηκα με όλα τα είδη και είμαι πάντα ανοιχτή σε όλα τα είδη. Νομίζω, όμως, το διήγημα είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο, μου αρέσει η συμπύκνωση και η αφαίρεσή του. Λατρεύω τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα θα προσπαθήσω να ξαναγράψω μυθιστόρημα.

Τον Απρίλιο κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο «Σπασμένο Ακορντεόν» από τις εκδόσεις Πηγή. Το βιβλίο σας το διάβασα μέσα σε δύο μέρες. Με ταξίδεψε σε μια χρονική περίοδο του νησιού για την οποία οι γνώσεις μου ήταν περιορισμένες. Λάτρεψα τη γραφή σας και αισθάνομαι την ανάγκη να σας συγχαρώ. Πρόκειται για ένα βιβλίο πραγματικά λογοτεχνικό. Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί αυτό το μυθιστόρημα; Συναντήσατε δυσκολίες κατά τη συγγραφή;

Μ.Γ. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια για το βιβλίο μου. Το Σπασμένο Ακορντεόν στηρίζεται σε αφηγήσεις του πατέρα μου σχετικά με την παιδική του ηλικία και την εμπλοκή του στον αντιαποικιακό αγώνα της Κύπρου. Οι αφηγήσεις του πατέρα μου ήταν η αφορμή. Χρειάστηκε όμως πολλή έρευνα για την εποχή, τον τόπο, τα ιστορικά γεγονότα, και πολλές αλλεπάλληλες γραφές μέχρι το μυθιστόρημά μου να βρει λόγο να υπάρχει, να βρει τους αφηγητές του, να βρει το ύφος του, τη γλώσσα του.

Αυτό ήταν και η κύρια δυσκολία του. Το μυθιστόρημα εξελίσσεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορικά εποχή. Όμως δεν ήθελα να γράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Ήθελα ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης. Έχουμε έναν ήρωα σ’ ένα ιστορικό περιβάλλον. Το ζητούμενο είναι να δούμε πώς στέκεται μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ποια είναι τα διλήμματά του, ποια είναι τα θέματα που αντιμετωπίζει. Πώς όλα αυτά τον διαμορφώνουν και τον ωριμάζουν, αν τον ωριμάζουν.

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

Μ.Γ. Το βιβλίο έφυγε από μένα, είναι τώρα στα χέρια των αναγνωστών. Δεν θέλω να δώσω οδηγίες ανάγνωσης. Εύχομαι το Σπασμένο Ακορντεόν να ταξιδέψει, να συντροφεύσει, να προβληματίσει. Θα χαρώ πολύ να έχω οποιαδήποτε ανάδραση από τους αναγνώστες σας.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε και σας εύχομαι καλή δημιουργική συνέχεια.

Μ.Γ. Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και το χώρο που μου διαθέσατε και για την ανάγνωση του Σπασμένου Ακορντεόν.

Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη Πηγή: Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών