Συνεντεύξεις

Σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες

Οι Τέσσερις Μάγισσες απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, σύμφωνα με την συγγραφέα Μάγδα Ασημακοπούλου.

Συνέντευξη με τη συγγραφέα – Artist Μάγδα Ασημακοπούλου

Για όσους δεν γνωρίζουν τη Μάγδα Ασημακοπούλου, πώς θα σύστηνες τον εαυτό σου;

Είμαι μια εξωγήινη ονειροπόλα μάγισσα. (γέλια) Γενικά είμαι ένα πολύ ονειροπόλο άτομο που χάνεται μονίμως μέσα στη φαντασία του. Για τους γύρω μου κάποιες φορές αυτό είναι κουραστικό και το καταλαβαίνω αλλά χωρίς τη φαντασία δεν μπορώ να ζήσω.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη συγγραφή;

Από μικρή μου άρεσε να γράφω. Πρώτα σε ημερολόγια και μετά γύρω στα 12 ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου βιβλίο ενώ ταυτόχρονα έγραφα fanfictions από animation που μου άρεσαν, κυρίως anime.

Τι σου προσφέρει σε πνευματικό επίπεδο η συγγραφή;

Ωραία ερώτηση! Όταν γράφω και χάνομαι στον κόσμο μου με γαληνεύει. Ηρεμώ και βγάζω ό,τι έχω μέσα μου.

Πού εντοπίζεις συνήθως την έμπνευση;

Σε πολλά πράγματα. Συνήθως ταινίες, σειρές,  βιβλία, βίντεο κλιπ και animations αλλά και σε πράγματα που έχω ζήσει ή θα ήθελα να ζήσω.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς και κατά πόσο θεωρείς ότι σε έχουν επηρεάσει;

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και Κασσάντρα Κλερ αλλά και ο Lovecraft (αν και δεν έχω διαβάσει πολλά, τα έχω όμως στη λίστα). Η Ρόουλινγκ και η Κασσάντρα θα έλεγα ότι με έχουν επηρεάσει περισσότερο γιατί είναι στο στυλ φαντασίας που γράφω και εγώ.

«Οι Τέσσερις Μάγισσες- Η Μεταμόρφωση» αποτελούν ένα ιδιαίτερο αφήγημα φαντασίας. Πώς γεννήθηκαν μέσα σου αυτές οι ηρωίδες;

Όλα ξεκίνησαν από έναν διαγωνισμό στην Κύπρο το 2014 όπου ζητούσαν ένα παραμύθι για παιδιά που να περνάει μηνύματα. Σκεφτόμουν τι μηνύματα θέλω να περάσω μέσα από ένα παραμύθι. Για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, το bullying αλλά και τις αξίες της ζωής. Έτσι γεννήθηκαν μέσα μου οι ηρωίδες: η Καλαμιά, η Ασχημιά, η Τροφαντή και η Ορέα, όπου όπως καταλαβαίνουμε τα όνοματά τους αντιπροσωπεύουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Ήθελα να δώσω έμφαση ότι δεν μετράει το εξωτερικό αλλά το εσωτερικό ενός ανθρώπου και αυτό νομίζω το πέτυχα μέσα από την ιστορία.

Να αναφέρω ότι δεν κέρδισαν σε αυτόν τον διαγωνισμό αν και πήρα πολύ καλές κριτικές, όμως κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε έναν άλλο διαγωνισμό παραμυθιού το 2016.

Ποια από τις τέσσερις μάγισσες είναι η αγαπημένη σου και γιατί;

Τις αγαπώ όλες, αλλά ξεχωρίζω λίγο περισσότερο την Ασχημιά. Λατρεύω το θάρρος της και νιώθω ότι έχει λίγα περισσότερα στοιχεία από μένα σε σχέση με τις άλλες.

Πολλές φορές, χωρίς βέβαια να είναι αυτό απαραίτητο, τα βιβλία μας αφήνουν με ένα μήνυμα, ένα ηθικό δίδαγμα. Υπάρχει κάποιο τέτοιο στις Τέσσερις Μάγισσες;

Όπως προανέφερα ναι, υπάρχουν ηθικά διδάγματα. Θα σας τα αναφέρω χωρίς σπόιλερ της ιστορίας όπως τα γράφω στην τελευταία σελίδα:

Έμαθαν να μην κρίνουν τον άλλον χωρίς να τον γνωρίζουν!
Έμαθαν να μην απαιτούν και να είναι ευγενικές!
Έμαθαν να λένε «ευχαριστώ»!
Έμαθαν την καλοσύνη κι ότι αυτή ανταμείβεται!
Έμαθαν την αλληλοβοήθεια και να συμπονούν!
Έμαθαν πως τα πράγματα καμιά φορά δεν είναι έτσι όπως
φαίνονται!
Έμαθαν τι είναι αδελφική αγάπη!
Έμαθαν να μην το βάζουν κάτω στις δύσκολες στιγμές!
Έμαθαν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους!
Έμαθαν να μην είναι εγωίστριες!
Έμαθαν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους!
Έμαθαν να λένε «σ’ αγαπώ»!
Έμαθαν να τηρούν τις υποσχέσεις τους!
Έμαθαν πως πρέπει να προσπαθείς για να πετύχεις κάτι!
Έμαθαν να ζητάνε συγγνώμη όταν κάνουν λάθος!
Έμαθαν να συγχωρούν!
Έμαθαν ν’ αγαπάνε τον εαυτό τους!

Αν έπρεπε να δώσεις μία συμβουλή σε κάποιον προτού διαβάσει το βιβλίο, ποια θα ήταν αυτή;

Να μην είναι προκατειλημμένος ότι διαβάζει ένα παραμύθι μόνο για παιδιά, πιστεύω ότι τα μηνύματα που περνάω είναι για όλες τις ηλικίες.

Θα ξαναδούμε τις Μάγισσες στο μέλλον;

Θα έλεγα μάλλον όχι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Εκτός από συγγραφέας, είσαι και μια εξαιρετική γραφίστρια. Τι ύφους σχέδια σου αρέσει να δημιουργείς και ποιοι δημιουργοί θεωρείς ότι έχουν επηρεάσει την καλλιτεχνική σου ματιά;

Έχω επηρεαστεί πολύ από τα manga και τα anime, οπότε θεωρώ τον εαυτό μου κυρίως manga artist ωστόσο μπορώ να ζωγραφίσω και διαφορετικού είδους σχέδια. Για παράδειγμα, στις Τέσσερις Μάγισσες η εικονογράφηση είναι επηρεασμένη από τον Tim Burton, τον οποίο και λατρεύω.

Πώς κρίνεις τη θέση του φανταστικού και του speculative fiction γενικότερα στη νεοελληνική λογοτεχνία;

Θεωρώ ότι έχουν αυξηθεί οι συγγραφείς που γράφουν για το φανταστικό και αυτοί που ήταν κρυμμένοι εμφανίστηκαν. Οπότε σιγά σιγά μεγαλώνει αυτού του είδους η λογοτεχνία στην Ελλάδα και χαίρομαι πολύ για αυτό.

 

Δείτε το βιβλίο εδώ

Ρωτάει ο Πέτρος Κουτρουμπίλας

Πηγή The Weird Side Daily

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *