Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας από τους πιο διάσημους και επιτυχημένους κατακτητές στην ιστορία, γνωστός για τη στρατιωτική του ιδιοφυΐα και την τεράστια αυτοκρατορία που έχτισε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Ενώ τα επιτεύγματά του ως κατακτητής είναι γνωστά, ο ήταν επίσης μεγάλος προστάτης των τεχνών και των επιστημών και συγκέντρωσε μια συλλογή από θησαυρούς που θα γίνουν θρυλικοί στους αιώνες που ακολούθησαν.
Οι θησαυροί του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν περιορίζονταν σε χρυσό και ασήμι, αν και σίγουρα είχε άφθονο και από τα δύο. Αντίθετα, η συλλογή του περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών αντικειμένων, από βιβλία και χειρόγραφα μέχρι έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα από όλο τον κόσμο. Ίσως ο πιο διάσημος από τους θησαυρούς του ήταν η βιβλιοθήκη στην Αλεξάνδρεια, την οποία ίδρυσε στην Αίγυπτο στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Αυτή η βιβλιοθήκη προοριζόταν να είναι μια αποθήκη όλης της γνώσης στον κόσμο και σύντομα έγινε το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κέντρο μάθησης στον αρχαίο κόσμο. Αν και η βιβλιοθήκη τελικά καταστράφηκε, η κληρονομιά της έζησε, καθώς πολλά από τα έργα που διατηρήθηκαν εκεί αντιγράφηκαν και μεταδόθηκαν στις επόμενες γενιές. Ένας άλλος θησαυρός του Αλέξανδρου ήταν η προσωπική του συλλογή από έργα τέχνης και αντικείμενα, η οποία περιλάμβανε γλυπτά, πίνακες και άλλα έργα τέχνης από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Περσία.
Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μεγάλος θαυμαστής της τέχνης και συνέλεγε έργα από όλη την αυτοκρατορία του, συχνά παραγγέλνοντας νέα κομμάτια για να προσθέσει στη συλλογή του. Είχε επίσης έντονο ενδιαφέρον για την επιστήμη και τη φιλοσοφία και συγκέντρωσε μια ομάδα λογίων και φιλοσόφων που ήταν γνωστοί ως «φιλόσοφοι του Αλεξάνδρου».
Αυτοί οι στοχαστές περιλάμβαναν τον Αριστοτέλη, που ήταν ένας από τους δασκάλους του Αλέξανδρου και που τον συνόδευε στις εκστρατείες του, καθώς και άλλα μεγάλα μυαλά της εποχής. Μαζί, διερεύνησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τα μαθηματικά και την αστρονομία μέχρι την ηθική και τη μεταφυσική. Εκτός από τους πολιτιστικούς του θησαυρούς, ο Μακεδόνας στρατηλάτης συγκέντρωσε επίσης μεγάλο πλούτο και δύναμη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου, που εκτείνεται από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία, και ίδρυσε μια τεράστια αυτοκρατορία που θα αντέξει για αιώνες μετά το θάνατό του.
Παρά τα πολλά επιτεύγματά του, η κληρονομιά του Αλέξανδρου περιπλέκεται από τη φήμη του ως κατακτητή και ηγεμόνα που ήταν συχνά αδίστακτος και σκληρός. Ωστόσο, οι θησαυροί του άντεξαν και συνεχίζουν να εμπνέουν δέος και γοητεία μέχρι σήμερα, λειτουργώντας ως απόδειξη της εξαιρετικής ζωής και των επιτευγμάτων του.
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στους θησαυρούς που οι αρχαίοι Μακεδόνες μετέφεραν από τη Βαβυλώνα στη Μακεδονία, ανάμεσα στους οποίους υπήρχε και ένα μυθικό σκήπτρο εξουσίας των αρχαίων Βαβυλωνίων βασιλιάδων. Ένα σκήπτρο που δόθηκε από τους Χαλδαίους ιερείς ως δώρο στον Μέγα Αλέξανδρο κατά την πρώτη του θριαμβευτική είσοδο στη Βαβυλώνα, το 331 π.Χ. Σήμερα, το σκήπτρο των Βαβυλωνίων, δώρο των Χαλδαίων ιερέων στον Μέγα Αλέξανδρο, βρίσκεται ακόμη θαμμένο στη μακεδονική γη, περιμένοντας τους αρχαιολόγους να το φέρουν ξανά στο φως.
Δείτε όλα τα ιστορικά μυθιστορήματα των εκδόσεων Πηγή