Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Στάλως Φωτιάδου στην εφημερίδα “Αλήθεια”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΝΙΟ

Η Στάλω Φωτιάδου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Από μικρή αγαπούσε το διάβασμα και το γράψιμο. Πριν ακόμα φύγει για σπουδές, ήταν συνεργάτιδα στο Ρ.Ι.Κ. όπου έγραφε χρονογραφήματα για τη ραδιοφωνική εκπομπή “Εμείς κι ο κόσμος μας” της Αλέκας Γράβαρη Πρέκα. Ταυτόχρονα, έγραφε κείμενα για την Παιδική Γωνιά. Ακολούθησε σπουδές Δημοσιογραφίας στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας, στην Αθήνα. Με την επιστροφή της, εργάστηκε στο νεανικό περιοδικό «Ναι», ως υπεύθυνη κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων. Όταν ξεκίνησε λειτουργία το ραδιοτηλεοπτικό κανάλι «ΟΛόγος» εργάστηκεως συνεργάτιδα σε διάφορες παιδικές εκπομπές. Η Τριλογία Μπλε είναι το πρώτο συγγραφικό της ταξίδι. Το πρώτο μέρος έχει τίτλο «Κύκλοι από Θρύψαλα», και κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2018 από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Ένα χρόνο μετά, κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος με τίτλο «Αλήθεια από Ψέματα». Το τρίτο, καιτελευταίο, μέρος βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Εδώ, λοιπόν, η Στάλω Φωτιάδου μας ταξιδεύει δημοσιογραφικά και λογοτεχνικά, αναφέρεται στις πρώτους συγγραφικούς της κραδασμούς, μας θυμίζει τον Καραγάτση αλλά και τις παλιές γειτονιές και τις πόρτες των σπιτιών που έμειναν ορθάνοιχτες, κάνει μνεία στις καλές στιγμές της τηλεόρασης που είναι πολλές, σκιαγραφεί την ταυτότητα του ανήλικου αναγνώστη και, για να είμαστε και στην επικαιρότητα, αποκαλύπτει πώς θα άρχιζε και πώς θα τέλειωνε ένα βιβλίο με θέμα τον ιό που ανέτρεψε άρδην τη ζωή ολόκληρου πλανήτη.

Το διάβασμα ή το γράψιμο αγαπάτε περισσότερο;

Αγαπάω το γράψιμο γιατί βιώνω τη δημιουργία από την αρχή μέχρι το τέλος.

Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο σας δημοσιευμένο κείμενο;

Δυστυχώς όχι, αλλά δημοσιεύτηκε στο Κυπριακό νεανικό περιοδικό “Ναι”, στο οποίο ήμουν ανταποκρίτρια μεταξύ 1987-1989, όσοφοιτούσα στην Αθήνα.

Για ποιο λόγο σπουδάσατε Δημοσιογραφία;

Ήταν το 1987, είχα καλή πένα κι ενδιαφερόμουν για τα κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα. Πίστευα ότι η μοναδική επιλογή ήταν η Δημοσιογραφία. Γνώριζα όμως πως δεν θα με κέρδιζε ποτέ ολοκληρωτικά.

Είναι και η Δημοσιογραφία μια μορφή λογοτεχνίας;

Στην περίπτωση του χρονογραφήματος, ναι. Εκεί, η ευαισθησία του δημοσιογράφου, σε συνδυασμό με την έμπνευση και τη σωστή χρήση του λόγου, μπορεί να μιλήσει λογοτεχνικά.

Ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη μπορείτε να τη διαβασετε στην έγκυρη εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ. 

Μάθετε περισσότερα για τη διλογία της συγγραφέως, υπό τον γενικό τίτλο ΜΠΛΕ