Συνεντεύξεις

«Ταξιδεύοντας με ένα αστυνομικό βιβλίο»

αστυνομικό βιβλίο

Ένα αστυνομικό βιβλίο, είναι ένα διαχρονικά δημοφιλές είδος λογοτεχνίας που επικεντρώνεται στα εγκλήματα, τις έρευνες και την επιδίωξη της δικαιοσύνης. Συνήθως, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας ντετέκτιβ, αλλά τι συμβαίνει όταν ο «ήρωας» είναι ένας διεθνής κατάσκοπος;

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλίας εξηγεί μέσα από το «Υπέροχο Κάθαρμα».

1. Μιλήστε μας για την υπόθεση του βιβλίου σας.

Βρισκόμαστε στο ταραγμένο 1973, με την Δικτατορία στην Ελλάδα να παραπαίει και τον Ψυχρό πόλεμο στην Ευρώπη να βράζει. Ένας νεαρός Ανθυπολοχαγός, ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, τυφλωμένος από τη δίψα για κοινωνική ανέλιξη, παρά τις ταπεινές του καταβολές, καταφέρνει να γίνει Κατάσκοπος της Συμμαχίας με έδρα το Παρίσι. Η φύση των αποστολών που του ανατίθενται όμως, δεν συνάδουν με το πνεύμα τις «μάχης κατά του Σιδηρούν Παραπετάσματος», αλλά περισσότερο θυμίζουν ιδιοτελείς απαιτήσεις άλλων, ύποπτων εγκεφάλων… Ο Γρηγόρης, ο γιος του φτωχού αγρότη από το Άργος, πέφτει άγαρμπα σε όλες τις παγίδες που βρίσκονται μπροστά του, μετατρέποντας μάλιστα τον εαυτό του σε ένα “Κάθαρμα”, αφού αναγκάζεται να εφαρμόσει ανορθόδοξες τακτικές εκτέλεσης αποστολών. Άραγε, θα γλιτώσει στο τέλος;

2.Από πού αντλήσατε έμπνευση για την συγγραφή του έργου σας;

Η αλήθεια είναι πως αυτό που με ενέπνευσε να δημιουργήσω αυτόν τον αλλόκοτο χαρακτήρα, είναι δυο κλασσικότατα λογοτεχνικά βιβλία, κανένα από τα οποίο δε χαρακτηρίζεται ως αστυνομικό βιβλίο. Το ένα είναι «Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ» του Φιτζέραλντ, γεγονός που το καθιστώ παραπάνω από σαφές μέσα στο βιβλίο, αφού ο Γρηγόρης παθιάζεται με τον εν λόγω δανδή και τον έχει μάλιστα ως πρότυπο! Όλη αυτή η παθιασμένη συμπεριφορά του Τζέι Γκάτσμπυ και η ρετρό ατμόσφαιρα της ιστορίας του, μου απογειώνει την φαντασία. Το δεύτερο είναι το «Στηβ, το Χαρούμενο Κάθαρμα», του Τσιφόρου. Καταρχάς, πάντα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που να σε ταξιδεύει σε τόπους μακρινούς, όπως είναι οι περιπέτειες του Στηβ, όπου κάθε κεφάλαιο εξελίσσεται και σε μια διαφορετική πολιτεία κάπου στον κόσμο. Επιπλέον, όλη αυτή η “ψευτο-νουάρ” διάθεση του Στηβ μου αρέσει και με ιντριγκάρει πολύ. Συν τοις άλλοις, πάντα με ενθουσίαζε η χρήση της λέξης «Κάθαρμα» στον τίτλο ενός βιβλίου.

3.Τι διαφορετικό θεωρείτε πώς έχει να προσφέρει στον χώρο της λογοτεχνίας το αστυνομικό βιβλίο σας;

Το βιβλίο μου στην πραγματικότητα ανήκει σε μια πολύ ξεχωριστή κατηγορία λογοτεχνίας, ξαδερφάκι θα έλεγε κανείς του Αστυνομικού, είναι ένα Κατασκοπικό Μυθιστόρημα. Βλέπε δηλαδή John le Carré και Ian Fleming. Στην Ελλάδα σπάνια βλέπουμε λογοτεχνικές προσπάθειες στο συγκεκριμένο είδος, γεγονός το οποίο με στενoχωρεί πολύ, αφού είναι από τα αγαπημένα μου. Πιστεύω πως το γνώρισμα αυτό από μόνο του, κάνει το βιβλίο μου αρκετά ξεχωριστό.

4.Ποια η άποψή σας για την νέα Σειρά Αστυνομικών μυθιστορημάτων των εκδόσεών μας, Πηγή Crime;

Πιστεύω πως είναι μια εξαιρετική προσπάθεια ανάδειξης Ελλήνων συγγραφέων πάνω στο αστυνομικό βιβλίο, τόσο από άποψη ποιότητας των βιβλίων όσο και από άποψη αισθητικής. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τα εξώφυλλα της σειράς CRIME των Εκδόσεων Πηγή απλά “δεν παίζονται”! Προετοιμάζουν με έξυπνο τρόπο τον αναγνώστη για τα… εγκλήματα που θα αντιμετωπίσει στο περιεχόμενο!

Δείτε όλα τα βιβλία της σειράς «Πηγή Crime

Το υπέροχο κάθαρμα

book
17.00 15.30